Apua ahdistukseen

Mitä sinun kannattaa tietää ahdistuksesta?

Ahdistus on ihmisen normaali reaktio erilaisiin stressaaviin tai pelottaviin tilanteisiin. Kehomme valmistautuu toimimaan ja varmistaa sen, että myös mielemme on valmiina. Toimintavaihtoehdot syntyvät lähes automaattisesti hermostomme ja hormonitoimintamme ansiosta, ja sekunnin murto-osissa syntyy ratkaisu: taistelemmeko, pakenemmeko vai jähmetymmekö paikallemme.

Aika usein nykyihminen reagoi tällä tavalla myös pienempiin vaaroihin tai stressiin: esimiehen palaute, puheen pitäminen, kokeeseen valmistautuminen. Nämä tilanteet voivat tuntua vaarallisilta, vaikka eivät sitä todellisuudessa ole. Reaktiomme omaan epämukavaan olotilaamme voivat olla vaikkapa ärtymys (taistelu), vaikeus ajatella selkeästi (jähmettyminen) tai hankalan tilanteen välttely (pakeneminen).

Ahdistus on siis sopeutumisreaktio tilanteeseen. Se ei ole vaarallista. Vaikka olotila voi olla hyvinkin epämukava, suorastaan tuskallinen, se ei ole vaarallinen. Reaktiomme on alun perinkin syntynyt suojaamaan meitä, ei vahingoittamaan meitä. 

Osalla meistä ahdistusoireilu on lähes jatkuvaa, yleistä epämukavaa ja ahdistavaa oloa, johon ei tunnu löytyvän erityistä syytä tai laukaisevaa tekijää. Tällöin taustalla voi olla traumaattinen kokemus tai erityispiirre aivojen toiminnallisuudessa, esimerkiksi herkkyys ulkoisille ärsykkeille. 

Omatoimista apua

Osalla ihmisistä reaktio ärsykkeisiin on nopeampi, vahvempi ja herkempi kuin toisilla. Keskushermostomme herkkyys reagoida on perinnöllinen ominaisuus, ja koska varsin suuri osa ihmiskunnasta reagoi tällä tavalla, voimme olettaa, että myös se on ollut henkiinjäämisen kannalta oikeanlainen tapa reagoida. Nykypäivänä emme enää tarvitse näitä vaistojamme kuten aikaisemmin, ja koemme monesti ahdistuvamme turhasta.

Ahdistusreaktioon ja siihen liittyviin tunteisiin ja ajatuksiin voi vaikuttaa, ja olotilaa voi helpottaa huomattavasti sopivilla keinoilla. Jo pelkkä tieto, mistä on kyse, voi auttaa. Ahdistuskohtaus/ paniikkikohtaus on aina ohimenevä tila, joka kestää keskimäärin 20–30 minuuttia kerrallaan. Omat ajatuksemme voivat ylläpitää oireilua kauemmin tai vaikeuttaa sitä. 

Ahdistusta voi yrittää lievittää erilaisilla rauhoittumisen ja maadoittumisen harjoituksilla. Niitä löydät nykyään helposti verkosta, kannattaa etsiä ja kokeilla erilaisia versioita, jotta löytyy itselle sopiva. Hengitysharjoitukset ovat rauhoittumisen perusta. 

Joskus on hyötyä siitä, että osaa harhauttaa ajatuksiaan pois ahdistuneesta olosta ja kehosta. Muihin asioihin ja ihmisiin keskittyminen voi auttaa. Mekaaninen suorittaminen, esimerkiksi se, että keskityt laskemaan takaperin sadasta nollaan vähentämällä edellisestä luvusta aina kolme voi toimia ensiapuna, kun paniikkioire alkaa nousta. 

Ammattiapua

Erilaisiin ahdistusoireisiin auttaa erilainen hoito. Kognitiivinen psykoterapia on tehokas apu lieviin ja keskivaikeisiin oireisiin. Vaikeissa oireissa terapian ja lääkityksen yhdistelmä auttaa useimpia. 

Ahdistuksen kanssa ei tarvitse selvitä yksin tai itse. Ammattilaisen kanssa keskustelu voi selkiyttää omaa kokemusta ja auttaa pääsemään eteenpäin oireiden rauhoittamisessa.